MERULA ENSEMBLE

"Ik wens je een merel in de morgen …"

Dichter in de buurt dan dit vers van een onbekende poëet kan een beschrijving van het Merula Ensemble niet komen. Fris en onbevangen de luisteraar meenemen in een muzikale beleving, met de vanzelfsprekendheid van een vroege merel in de tuin … daarvoor staat Merula! Niet toevallig is "The Joy of Spring" het eerste product van het Merula-ensemble.

Aan de basis van het gezelschap ligt het Limburgse lied-duo Reinhilde Bovend'aerde (sopraan) en Willy Appermont (piano). Hun samenwerking resulteerde in 2010 alvast in de CD "The Joy of Christmas". Daarin neemt Willy Appermont niet alleen de pianobegeleiding voor zijn rekening maar tekent hij ook voor heel wat arrangementen.

Gaandeweg werd het duo uitgebreid met een strijkkwartet en dwarsfluit. Tot de vaste kern behoren intussen Michel Awouters en Véronique Henderix (viool) en Paul Theunissen (dwarsfluit). Aanvullend wordt steeds gekozen voor Limburgse muzikanten.

Het Merula-ensemble kiest voor een natuurlijke muziekervaring, los van stijl en genre. Religieuze en profane werken, renaissance-muziek en hedendaagse composities vinden elkaar als vanzelf in tijdloze raakpunten. "Flexibiliteit" is een bijkomende eigenschap die het Merula-ensemble met de merel deelt. In zijn projecten stelt het gezelschap zich soepel op naar samenstelling en concept toe. Het biedt eigen programma's aan maar verleent ook graag zijn medewerking aan koorconcerten of andere initiatieven. Het uitwerken van nieuwe thema's, -al dan niet opgelegd-, behoort tot de creatieve uitdagingen van het moment.

Tijdens de optredens van het Merula-ensemble wordt het muzikale verhaal verweven met het gesproken woord. Waar klank en betekenis voeling met elkaar krijgen, groeit de kracht van de beleving. Samen met het Merula-ensemble gaat Liliane Wilms (woord) op zoek naar het knooppunt van muziek en taal.

Tenslotte nog enkele inspirerende associaties met de naam van het ensemble. Claudio Merula (1533-1604) was een Italiaanse renaissance-componist, uitgever en organist en Tarquino Merula (1595-1665) staat bekend als Italiaanse barok-componist, organist en violist. Merula is best een mooie meisjesnaam. En verder roept de Merula-rivier beelden op van wuivende palmen aan de Italiaanse Riviera. Muziek en vreugde zijn nooit ver weg …


Willy Appermont en Reinhilde Bovend'aerde